- Dagelijks
- Wekelijks
- Algemene raadgevingen
- 1 portie kaas 80g
- 1 portie yoghurt 125g
- 3 porties fruit
- 2 porties groenten 300g
- 1 portie noten, zaden, peulvruchten (linzen , bonen,erwten)
Aardappelen, (bruin) brood, pasta, rijst couscous, polenta...
Olijven, uien, knoflook naar believen - 1.5 l water
- 1 glas rode wijn
- 20g zwarte chocolade(70% cacao)
- 1 portie = handvol of kopje vol
- Lichaamsbeweging (30 min)
- 2 porties zoet of gebak
- 4 eieren
- 2 porties 100-200g gevogelte
- 2 porties 100-200g vis
- 1 portie 100-200g rood vlees(lam, rund ,kalf , varken, wild )
- 2 porties 100-200g tofu-quorn
Olijfolie of sesamolie is belangrijkste bron van vetten,
aan te vullen met vette vis (makreel , sardien, ansjovis, zalm,tonijn, garnaal)
en lijnzaadolie voor en goede omega 3 balans.
- Om te frituren best cocosolie of reuzel (ossenvet).
- Goede boter mag maar met mate, Becel of margarines mijden owv veel transvetten.
- Beperk suiker en zuivel.
- Neem je tijd om te eten en begin met het ontbijt.
- Kauw goed, zo is er al een deel voor verteerd vooraleer het in de maag komt.
- Eet niet te laat en te veel 's avonds
(alle extra suikers of koolhydraten worden rechtstreeks in vet omgezet). - Vermijd overdaad aan light producten, ze bevatten aspartaan.
- Vermijd te veel industriële suikers (ze maken dik),
andere zoetmiddelen zijn stevia, ahornsiroop en honing
(canderel niet overmatig gebruiken, bevat aspartaan). - Beperk koffie tot 2 tassen/dag, thee is een vervangmiddel
(groene bevat veel anti-oxidanten). - Eet liefst verse producten ze bevatten meer vitamines en mineralen.
- Bioproducten zijn eveneens een goede aanvulling
omdat er minder antibiotica, pesticiden en groeihormonen inzitten.