Vitamine A (retinol,bêtacaroteen)
Gezichtsvermogen, groei, gezonde huid, weerstand tegen ziekten
- Bron:
- Margarine, halvarine, bak-/braad producten,
- orgaanvlees, melk en melkproducten en vette vissoorten, eierdooier,
- wortelen, andijvie, broccoli, erwten, spinazie, tomaat, paprika, prei, witte kool,
- kervel, bieslook, peterselie, waterkers, tuinkers,
- abrikoos, kers, perzik, meloen.
Vitamine B1 (thiamine)
Nodig om energie uit koolhydraten te halen, goede werking hart- en zenuwstelsel.
- Bron:
- Biergist, zilvervliesrijst, volkorengraanproducten, sojabonen,
- lever, varkensvlees, melk, eieren,
- aardappelen en peulvruchten, kervel,
- zaden en noten
Vitamine B2 (riboflavine)
Nodig om energie uit eten te halen, gezonde huid, nagels en haar, - belangrijk voor de spieren,
afbraak koolhydraten, vetten en eiwitten,
bevordert ijzeropname,
- Bron:
- Zuivel en melkproducten, ei, orgaanvlees,
- groene bladgroenten en sojabonen, champignons, bloemkolen en broccoli,
- volkoren graanproducten,
- druiven, amandelen
Vitamine B3 (niacine)
Nodig om energie uit eten te halen, - ondersteunt zenuwstelsel,
versterkt spijsvertering,
verbeterd bloedsomloop,
verlaagd cholesterol.
- Bron:
- vlees(waren), vis, kip, kalkoen, eieren,
- biergist, graanproducten, groenten, aardappelen, bloemkool, champignons,
- perzik, pruimen, - noten
Vitamine B5 (pantotheenzuur)
Nodig om energie uit eten te halen, - vorming bepaalde hormonen, helpt bij afbraak van vetten,
vermindert stress,
voorkomt vermoeidheid,
helpt infecties bestrijden.
- Bron:
- Biergist, volkorenbrood, tarwekiemen, zuivel,
- dierlijke organen (lever, nier), eieren,
- champignons, broccoli, spinazie, groene paprika, bonen
- perzik, noten
Vitamine B6 (pyridoxine)
Weerstand tegen ziekten, nodig bij opbouw en afbraak van eiwitten, aanmaak rode bloedcellen,
werking zenuwstelsel en spieren,
spijsvertering,
- Bron:
- Biergist, vlees, lever, vis, eieren,
- witte kool, bloemkool en broccoli, peulvruchten, prei,
- aardappelen, volkoren graanproducten,
- bananen, druiven, noten en zaden
Vitamine B8 of H (biotine)
Nodig om energie uit eten te halen. - gezond haar en huid
- Bron:
- Ei, lever, melk,
- peulvruchten, bloemkool, paddestoelen
- noten, sojabonen, druiven
Vitamine B9 of B11 (foliumzuur)
Aanmaak rode bloedcellen, verbetert eetlust en vertering.
- Bron:
- Groene bladgroenten (kropsla, spinazie, andijvie), koolsoorten (spruitjes), asperges,
- aardappelen, broccoli, wortels, bonen, asperge, courgette,
- noten en zaden, sinaasappelen, aardbeien, druiven,
- zalm.
Vitamine B12 (cobalamine)
Aanmaak rode bloedcellen, goede werking zenuwstelsel, - weerstand, goede darmflora
ondersteund werkzaamheid van ijzer.
- Bron:
- Hoofdzakelijk in producten van dierlijke oorspron.
- Eieren, melk en kaas,vis, schaal en schelpdieren, orgaanvlees.
- biergist, spirulina
Vitamine C (ascorbinezuur)
Wondgenezing, weerstand tegen ziekten, verbetert de opname van ijzer uit voeding, antioxidant.
- Bron:
- Vers groenten: aardappelen, rode - witte - groene - bloemkool en spruitjes, veldsla, paprika's, asperges, spinazie,
- bieslook, waterkers, kervel, champignons, radijsjes, tomaten, aubergines, prei
- (Citrus)fruit: sinaasappelen, mandarijnen, citroenen, bessen, aardbeien, appels, druiven, kersen,kiwi, meloen.
Vitamine D (cholecalciferol, ergocalciferol)
Nodig voor de opname van calcium en fosfor, zorgt voor stevige botten en tanden,
weerstand en werking van de spieren,
Wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.
- Bron:
- Margarine, halvarine, bak-/braad producten (toegevoegd)
- In vetrijke dierlijke producten, haring, zalm, makreel, eigeel, melk en melkproducten
Vitamine E (tocoferol)
Antioxidant, beschermt de cellen, doorbloeding.
- Bron:
- Plantaardige oliën, noten (hazelnoten- wal- en okkernoten), cacaobonen,
- volkoren graanproducten, spniazie
- avocado's en tomaten, kiwi, perzik, bananen.
Vitamine K (fylochinon)
Nodig voor de bloedstolling en stevige botten,
door darmbacteriën aangemaakt.
- Bron:
- Olie, alle groene groenten zoals broccoli, erwten, groene kool, boerenkool,
- sla, spinazie...
- volkoren, yoghurt
- druiven.