zon
keep It Simple zon
Welke vitaminen zijn er en wat doen ze?
  • Vit A
  • Vit B1
  • Vit B2
  • Vit B3
  • Vit B5
  • Vit B6
  • Vit B8
  • Vit B9/B11
  • Vit B12
  • Vit C
  • Vit D
  • Vit E
  • Vit K

Vitamine A (retinol,bêtacaroteen)

Gezichtsvermogen, groei, gezonde huid, weerstand tegen ziekten


  • Bron:
  • Margarine, halvarine, bak-/braad producten,
  • orgaanvlees, melk en melkproducten en vette vissoorten, eierdooier,
  • wortelen, andijvie, broccoli, erwten, spinazie, tomaat, paprika, prei, witte kool,
  • kervel, bieslook, peterselie, waterkers, tuinkers,
  • abrikoos, kers, perzik, meloen.

Vitamine B1 (thiamine)

Nodig om energie uit koolhydraten te halen, goede werking hart- en zenuwstelsel.


  • Bron:
  • Biergist, zilvervliesrijst, volkorengraanproducten, sojabonen,
  • lever, varkensvlees, melk, eieren,
  • aardappelen en peulvruchten, kervel,
  • zaden en noten

Vitamine B2 (riboflavine)

Nodig om energie uit eten te halen, gezonde huid, nagels en haar, - belangrijk voor de spieren,
afbraak koolhydraten, vetten en eiwitten,
bevordert ijzeropname,


  • Bron:
  • Zuivel en melkproducten, ei, orgaanvlees,
  • groene bladgroenten en sojabonen, champignons, bloemkolen en broccoli,
  • volkoren graanproducten,
  • druiven, amandelen

Vitamine B3 (niacine)

Nodig om energie uit eten te halen, - ondersteunt zenuwstelsel,
versterkt spijsvertering,
verbeterd bloedsomloop,
verlaagd cholesterol.


  • Bron:
  • vlees(waren), vis, kip, kalkoen, eieren,
  • biergist, graanproducten, groenten, aardappelen, bloemkool, champignons,
  • perzik, pruimen, - noten

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Nodig om energie uit eten te halen, - vorming bepaalde hormonen, helpt bij afbraak van vetten,
vermindert stress,
voorkomt vermoeidheid,
helpt infecties bestrijden.


  • Bron:
  • Biergist, volkorenbrood, tarwekiemen, zuivel,
  • dierlijke organen (lever, nier), eieren,
  • champignons, broccoli, spinazie, groene paprika, bonen
  • perzik, noten

Vitamine B6 (pyridoxine)

Weerstand tegen ziekten, nodig bij opbouw en afbraak van eiwitten, aanmaak rode bloedcellen,
werking zenuwstelsel en spieren,
spijsvertering,


  • Bron:
  • Biergist, vlees, lever, vis, eieren,
  • witte kool, bloemkool en broccoli, peulvruchten, prei,
  • aardappelen, volkoren graanproducten,
  • bananen, druiven, noten en zaden

Vitamine B8 of H (biotine)

Nodig om energie uit eten te halen. - gezond haar en huid


  • Bron:
  • Ei, lever, melk,
  • peulvruchten, bloemkool, paddestoelen
  • noten, sojabonen, druiven

Vitamine B9 of B11 (foliumzuur)

Aanmaak rode bloedcellen, verbetert eetlust en vertering.


  • Bron:
  • Groene bladgroenten (kropsla, spinazie, andijvie), koolsoorten (spruitjes), asperges,
  • aardappelen, broccoli, wortels, bonen, asperge, courgette,
  • noten en zaden, sinaasappelen, aardbeien, druiven,
  • zalm.

Vitamine B12 (cobalamine)

Aanmaak rode bloedcellen, goede werking zenuwstelsel, - weerstand, goede darmflora
ondersteund werkzaamheid van ijzer.


  • Bron:
  • Hoofdzakelijk in producten van dierlijke oorspron.
  • Eieren, melk en kaas,vis, schaal en schelpdieren, orgaanvlees.
  • biergist, spirulina

Vitamine C (ascorbinezuur)

Wondgenezing, weerstand tegen ziekten, verbetert de opname van ijzer uit voeding, antioxidant.


  • Bron:
  • Vers groenten: aardappelen, rode - witte - groene - bloemkool en spruitjes, veldsla, paprika's, asperges, spinazie,
  • bieslook, waterkers, kervel, champignons, radijsjes, tomaten, aubergines, prei
  • (Citrus)fruit: sinaasappelen, mandarijnen, citroenen, bessen, aardbeien, appels, druiven, kersen,kiwi, meloen.

Vitamine D (cholecalciferol, ergocalciferol)

Nodig voor de opname van calcium en fosfor, zorgt voor stevige botten en tanden,
weerstand en werking van de spieren,
Wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.


  • Bron:
  • Margarine, halvarine, bak-/braad producten (toegevoegd)
  • In vetrijke dierlijke producten, haring, zalm, makreel, eigeel, melk en melkproducten

Vitamine E (tocoferol)

Antioxidant, beschermt de cellen, doorbloeding.


  • Bron:
  • Plantaardige oliën, noten (hazelnoten- wal- en okkernoten), cacaobonen,
  • volkoren graanproducten, spniazie
  • avocado's en tomaten, kiwi, perzik, bananen.

Vitamine K (fylochinon)

Nodig voor de bloedstolling en stevige botten,
door darmbacteriën aangemaakt.


  • Bron:
  • Olie, alle groene groenten zoals broccoli, erwten, groene kool, boerenkool,
  • sla, spinazie...
  • volkoren, yoghurt
  • druiven.